onsdag 5. september 2012

Invester i indeksfond

Det største gebyret du betaler for å investere i fond er det årlige forvaltningshonoraret. I et aksjefond kan det gjerne være 2 % eller mer pr år. Dette er et gebyr du ikke ser lett. Avkastningen du får opplyst er etter at forvaltningshonoraret er betalt. Dersom fondet har fått en avkastning på 10 % og betalt 2 % i forvaltningshonorar oppgir de en avkastning på 8 %. Du ser ikke at det er trukket ut noe sted. Det er bare ved å sjekke i fondets gebyroversikt du vil se dette gebyret. Forvaltningshonoraret betales til selskapet, ofte en bank eller et forsikringsselskap, som tar seg av alt rundt driften av fondet. Mye at pengene går til å betale eksperter som forsøker å slå markedet. Forvaltningshonorarer kan koste deg mye.
Investerer du 1000 kr og får en årlig avkastning på 10 % vil dette ha vokst til 17449 kr etter 30 år. Dersom du blir belastet et årlig forvaltningshonorar på 2 % får du kun 8 % årlig avkastning. 1000 kr vil da etter 30 år ha vokst til 10062 kr. Du taper 45 % av avkastningen. Halve avkastningen går bort i gebyr.
Det finnes et alternativ. Det er indeksfond, ofte omtalt som passive fond. de bruker ike penger på å slå markedet, men følger passivt en indeks. Forvaltningshonoraret er langt under en prosent. I noen fond er forvaltningshonoraret helt nede i 0,2 eller 0,3 %.
Med 10 % avkastning og et forvaltningshonorar på 0,2 % får du en avkastning på 9,8 %. 1000 kr investert vil etter 30 år ha vokst til 16522. Det betyr over 70 % høyere avkastning enn i eksempelet over med 2 % forvaltningshonorar.
KLP, DnB og Storebrand tilbyr flere indeksfond, Du kan velge mellom norske, globale eller såkalte vekstmarjeder. Du vil sannsynligvis ikke få en avkastning som er høyere enn indeksen siden fondene ikke forsøker å slå indeksen. Det eneste som er sikkert er at de har lavere kostnader enn aktivt forvaltede fond.

2 kommentarer:

  1. Det er hyggelig å se at stadig flere forstår verdien av lave forvaltningskostnader.
    Hilsen Even, KLP Fondsforvaltning.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentaren. Jeg har selv liten tro på at fondsforvaltere over tid klarer å slå markedet med så stor margin at det er verdt skyhøye forvaltningshonorarer. Enda mindre tviler jeg på at jeg er istand til å plukke det ene fondet som eventuelt skulle klare det.

      Slett